Buitenbedjes

Je zou misschien verwachten dat kinderen vaker buiten slapen in landen waar het warm is. Maar juist in Scandinavische landen is buiten slapen erg populair. Ook in Nederland zie je steeds vaker babyslaaphuisjes, zo ook bij KDV Hupsakeee! maken wij hier gebruik van. En waarom…

Het is super gezond!

Veilig slapen in de frisse buitenlucht, zeker in een landelijke omgeving, zorgt voor meer weerstand door een grotere opname van vitamine D. De frisse lucht is heel goed voor de longen van jonge kinderen. Vooral voor kinderen met astmatische aandoeningen en allergieën kan een buitenbedje de uitkomst bieden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat kinderen welke in de eerste twee levensjaren regelmatig buiten slapen minder vaak ziek zijn en veel minder last hebben van astmatische aandoeningen en allergieën.

En er is nog een groot voordeel. Kinderen die buiten slapen, slapen meestal beter en dieper. Door het geluid van de natuur kunnen ze zich beter ontspannen. Door de fluitende vogeltjes en ritselende blaadjes worden ze lekker dromerig. Hierdoor vallen ze rustig in slaap en slapen ze dieper en langer. Aangetoond is dat baby’s en peuters die binnen nauwelijks slapen, buiten gerust twee tot drie uur kunnen slapen.

Buiten slapen moet uiteraard wel veilig gebeuren, zonder dat katten en insecten toegang hebben tot de bedjes of dat de zon fel op de kinderen schijnt. Daarom hebben we bij KDV Hupsakeee! speciale buitenhuisjes, ook wel Lutje Potjes genoemd. Deze mobiele bedjes zijn speciaal gemaakt voor het buiten slapen. Ze zijn aan drie zijden afgesloten en hebben een hor tegen de insecten. Daarnaast staan de bedjes bij ons onder een ruime overkapping waardoor wind en neerslag geen spelbreker kunnen zijn.

Naast het veilig zijn van de bedjes moeten de kinderen ook op de weersomstandigheden gekleed worden. Een buitenbedje is namelijk het hele jaar door te gebruiken, zelfs in de winter; jas aan, muts op wanten aan, alsof ze meegaan in de wandelwagen. En dan de slaapzak in en lekker wegdromen..